[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) ::
جلد 16 شماره 7 صفحات 751-752 برگشت به فهرست نسخه ها
غنی سازی غلظت عناصر کمیاب گندم در ارتباط با تغذیه انسان
رضا سلیمانی*
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ایلام ، Soleimanir@hotmail.com
چکیده:   (3215 مشاهده)

سابقه و هدف: اگر چه عناصری مانند آهن، روی و منگنز به مقدار جزئی مورد نیاز انسان هستند، اما نقش آنها جزئی نیست و ناکافی بودن این عناصر منجر به ایجاد اختلال در بدن انسان می شود. از آنجائی که اغلب خاک‌های ایران آهکی بوده و pH بالائی دارند، عناصر کمیاب در خاک به شکل های غیرقابل استفاده گیاه در‌آمده و در نهایت این مسئله در مواد غذائی منعکس می‌شود. هدف از این مطالعه افزایش غلظت عناصر آهن، روی و منگنز در دانه گندم می باشد.

مواد و روش ها: آزمایش در قالب طرح بلوک های کاملاً تصادفی با 16 حالت مختلف مصرف سولفات روی، سولفات آهن و سولفات منگنز انجام شد.

نتایج: با تجزیه واریانس داده ها و مقایسه میانگین ها با آزمون چند دامنه ای دانکن، مشخص شد که غلظت آهن، روی و منگنز به طور معنی‏داری تحت تاثیر مصرف تلفیقی خاکی و محلول پاشی روی قرار گرفتند. غلظت آهن دانه از 9/34 میلی گرم در کیلوگرم در گروه شاهد به 6/41 میلی گرم در کیلوگرم در گروه تیمار با مصرف آهن رسید که نشان دهنده 2/19 درصد افزایش بود. غلظت روی دانه نیز از 3/21 میلی گرم در کیلوگرم در گروه شاهد به 8/30 میلی گرم در کیلوگرم در گروه تیمار با مصرف روی رسید.

نتیجه گیری: در تیمارهای مصرف محلول پاشی آهن و منگنز، غلظت آهن دانه به ترتیب روند افزایشی و کاهشی نشان داد. برهمکنش روی و منگنز نیز بر غلظت آهن مؤثر بود.

واژه‌های کلیدی: غنی سازی، آهن، روی، منگنز و گندم
متن کامل [PDF 116 kb]   (796 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: medicine, paraclinic
دریافت: ۱۳۹۱/۱۲/۱۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Soleimani R. Fortification of trace elements in wheat in relation to human nutrition. Feyz. 2013; 16 (7) :751-752
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1848-fa.html

سلیمانی رضا. غنی سازی غلظت عناصر کمیاب گندم در ارتباط با تغذیه انسان. دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض. 1391; 16 (7) :751-752

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1848-fa.html



دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیض ::: دانشگاه علوم پزشکی کاشان KAUMS Journal ( FEYZ )
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3752