سابقه و هدف: روشهای پزشکی ـ تغذیه ای در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 از بروز و پیشرفت عوارض جلوگیری می کند. این بررسی با هدف تعیین تاثیر آموزش تغذیه بر کنترل متابولیک مبتلایان به دیابت نوع 1 در شهرستان الیگودرز در خردادماه سال 1381 اجرا شد.
مواد و روشها: این بررسی بعد از بیماریابی در مراکز بهداشتی در الیگودرز، به صورت نیمه تجربی خود ـ شاهدی ( self-control ) بر روی افراد شر کت کننده انجام گردید. تن سنجی، تکمیل پرسشنا مه های مصرف مواد غذایی و ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد یا KAP Knowledge, Attitude and Practic نمونه ها توسط کارشناس تغذیه و اندازه گیری فراسنجهای بیوشیمیایی با روشهای استاندارد، قبل و بعد از 3 ماه آموزش تغذیه انجام شد. از آزمونهای آماری t مزدوج و مک نمار برای مقایسه نتایج استفاده گردید.
یافته ها : در 30 بیمار مورد بررسی قند خون ناشتا از 61/12 ± 84/239 به 02/91 ± 74/183 میلی گر م در د سی لیتر و مقدار کلسترل تام از 86/60 ± 23/224 به 08/34 ± 86/163 میلی گرم در دسی لیتر کاهش یافت (001/0 p< ). درصد هموگلوبین گلیکوزیله، کلسترول LDL پلاسما و پروتئین ادرار 24 ساعته پس از آموزش به طور معنی داری کاهش یافتند (001/0 p< ). همچنین کراتینین سرم نیز کاهش نشان داد (001/0 p< ). پس از آموزش، مقدار کلسترل مصرفی در رژیم غذایی به طور معنی دار کاهش (01/0 p< ) مقدار فیبر غذایی، ویتامین C و فولات به طور معنی د اری افزایش یافتند (001/0 p< ). میانگین نمره آگاهی و میانگین نمره عملکرد نیز به طور معنی داری افزایش یافتند (001/0 p< ).
نتیجه گیر ی: یافته های این مطالعه اهمیت آموزش تغذیه را برای کنترل متابولیک بهتر بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 روشن می سازد. به نظر می ر سد با ایجاد یک مرکز دیابت در شهرستانهایی مانند الیگودرز بتوان بیماران را بطور مداوم تحت مراقبت و آموزش قرار داد.
Rezaei N, Tahbaz F, Kimiagar M, Alavi Majd H. Effect of nutrition education on metabolic control of subjects with type 1 diabetes. Feyz 2006; 9 (4) :36-42 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-119-fa.html
رضایی نادیا، طاهباز فریده، کیمیاگر مسعود، علوی مجد حمید. بررسی تأثیر آموزش تغذیه بر کنترل متابولیک و آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 شهرستان الیگودرز. مجله علوم پزشکی فيض. 1384; 9 (4) :36-42