سابقه و هدف: بسیاری از مردم کیفیت آب را تنها با ویژگی های ظاهری مثل شفافیت و پایین بودن کدورت آن ارزیابی می کنند، در صورتی که ممکن است آب از نظر ظاهری بسیار مناسب بوده ولی از نظر کیفیت میکروبی و شیمیایی نامناسب باشد. به دلیل تاثیر کدورت بر روی غلظت کلر باقیمانده و راندمان گندزدایی، این تحقیق برای پی بردن به رابطه بین این سه پارامتر انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی کیفیت آب آشامیدنی 57 روستای شهرستان کاشان در سال 1387 انجام گرفت. کل تعداد نمونهها 171 نمونه بود که در سه مرحله و هر مرحله یک نمونه برداشت گردید و بر روی آنها سنجش میزان کدورت، غلظت کلر باقیمانده و تعیین HPC (Heterotrophic Plate Count) انجام گرفت.
نتایج: میزان HPC، کلر باقیمانده و کدورت به ترتیب در 86، 8/22 و 4/75 درصد آب روستاها در هر سه مرحله، مطلوب و در 3/12، 8/29 و صفر درصد آب روستاها در هر سه مرحله نامطلوب بود. همچنین، در روستاهای تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی در 95 درصد و در روستاهای غیر تحت پوشش در 7/64 درصد روستاها میزان HPC در حد مطلوب قرار داشت.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که رابطه معنی داری بین غلظت کلر باقیمانده و میزان HPC آب آشامیدنی روستاهای شهرستان کاشان طی سال 1387 وجود داشته، ولیدر مورد غلظت کلر باقیمانده-کدورت و HPC-کدورت رابطه معنیداری وجود ندارد. همچنین، نقش شرکت آب و فاضلاب روستایی در تامین آب آشامیدنی مطلوب در روستاها بسیار قابل ملاحظه می باشد.