:: دوره 15، شماره 2 - ( فصلنامه 1390 ) ::
جلد 15 شماره 2 صفحات 131-126 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی رابطه بین میزان کدورت، کیفیت میکروبی و غلظت کلر باقیمانده در آب آشامیدنی روستاهای شهرستان کاشان در سال 1387
محمد باقر میران زاده* ، مجتبی حسن زاده ، سمانه دهقان ، محمد صباحی بیدگلی
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، miranmn@yahoo.com
چکیده:   (9861 مشاهده)

سابقه و هدف: بسیاری از مردم کیفیت آب را تنها با ویژگی های ظاهری مثل شفافیت و پایین بودن کدورت آن ارزیابی می کنند، در صورتی که ممکن است آب از نظر ظاهری بسیار مناسب بوده ولی از نظر کیفیت میکروبی و شیمیایی نامناسب باشد. به دلیل تاثیر کدورت بر روی غلظت کلر باقیمانده و راندمان گندزدایی، این تحقیق برای پی بردن به رابطه بین این سه پارامتر انجام گرفت.

مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی کیفیت آب آشامیدنی 57 روستای شهرستان کاشان در سال 1387 انجام گرفت. کل تعداد نمونه‌ها 171 نمونه بود که در سه مرحله و هر مرحله یک نمونه برداشت گردید و بر روی آنها سنجش میزان کدورت، غلظت کلر باقیمانده و تعیین HPC (Heterotrophic Plate Count) انجام گرفت.

نتایج: میزان HPC، کلر باقیمانده و کدورت به ترتیب در 86، 8/22 و 4/75 درصد آب روستاها در هر سه مرحله، مطلوب و در 3/12، 8/29 و صفر درصد آب روستاها در هر سه مرحله نامطلوب بود. همچنین، در روستاهای تحت پوشش شرکت آب و فاضلاب روستایی در 95 درصد و در روستاهای غیر تحت پوشش در 7/64 درصد روستاها میزان HPC در حد مطلوب قرار داشت.

نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که رابطه معنی داری بین غلظت کلر باقیمانده و میزان HPC آب آشامیدنی روستاهای شهرستان کاشان طی سال 1387 وجود داشته، ولیدر مورد غلظت کلر باقیمانده-کدورت و HPC-کدورت رابطه معنی‌داری وجود ندارد. همچنین، نقش شرکت آب و فاضلاب روستایی در تامین آب آشامیدنی مطلوب در روستاها بسیار قابل ملاحظه می باشد.

واژه‌های کلیدی: آب آشامیدنی، کنترل کیفیت، مناطق روستایی، کلر باقیمانده، کدورت
متن کامل [PDF 238 kb]   (7708 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1390/3/31 | ویرایش نهایی: 1390/4/15 | انتشار: 1390/3/25


XML   English Abstract   Print



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 15، شماره 2 - ( فصلنامه 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها