، پژوهشگاه رویان، پژوهشکده زیست شناسی و علوم پزشکی تولید مثل جهاد دانشگاهی، ، m.totonchi@royaninstitute.org
چکیده: (5870 مشاهده)
سابقه و هدف: سلولهای بنیادی به عنوان امید اول ترمیم بافتهای آسیبدیده از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. در این راستا آسان سازی و افزایش کارایی تولید سلولهای بنیادی جنینی به عنوان بهترین مدل از سلولهای بنیادی پرتوان، می تواند به عنوان راه کاری برای بالا بردن کارایی تولید سلولهای بنیادی جنینی انسانی محسوب شود. ریزمولکول ها با مهار مسیرهای تمایزی، نقش به سزایی در افزایش کارایی تولید و پایداری این سلول های پرتوان دارند. در این مطالعه نقش مسیرهای پیامرسانی سلولی از قبیل JAK/STAT، MAPK/ERK، PI3K/AKT، Wnt/GSK3 و TGF-B در تولید و حفظ سلول های بنیادی جنینی بررسی شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری، مقالات علمی مرتبط با مسیرهای پیامرسانی و سلولهای بنیادی جنینی که ازپایگاه علمی PubMed استخراج شده است، انتخاب و استفاده شد و روند تولید سلول های بنیادی جنینی موشی با رویکرد استفاده از ریزمولکول ها در شرایط کشتی مانند 2i و R2i ارزیابی شده است. نتایج: شرایط کشت R2i باعث افزایش کارایی تولید و حفظ رده سلولهای بنیادی جنینی از همه نژادهای موش شده است. بنابراین، به نظر می رسد در این فرآیند، با مهار مسیرهای MEK و TGF-β، تعداد بیشتری از سلول ها در حالت پرتوانی حفظ شده و سلولهای رشد یافته در یک وضعیت پایه پرتوانی و عدم تمایز یافتگی قرار دارند.
نتیجه گیری: به منظور آگاهی از مکانیسم و تاثیر مولکولی شرایط کشت R2i بر افزایش کارایی تولید رده سلول های بنیادی جنینی موش، بررسی تغییرات مولکولی مانند ارزیابی روند تغییرات بیان ژن های کلیدی بنیادینگی و تمایزی و تغییرات اپیژنتیکی در حین فرآیند تولید سلول های بنیادی جنینی ضروری به نظر می رسد.
Samadian A, Naji T, Totonchi M. The role of signaling pathways in derivation and maintenance of mouse embryonic stem cells. Feyz Med Sci J 2014; 18 (5) :484-496 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-2387-fa.html
صمدیان اعظم، ناجی طاهره، توتونچی مهدی. نقش مسیرهای پیام رسانی در تولید و حفظ سلول های بنیادی جنینی موشی. مجله علوم پزشکی فيض. 1393; 18 (5) :484-496