سابقه و هدف: دیابت دوران بارداری در بیش از 8% از کل بارداریها اتفاق میافتد و با افزایش یک سری پیامدهای نامطلوب بارداری و مرگ و میر حین زایمان همراه میباشد. این بررسی با هدف شناخت پیامدهای سوء دیابت بارداری بر مادر و نوزاد در هنگام زایمان به منظور مداخلهی موثر در پیشگیری از پیدایش عوارض مادری و نوزادی انجام شد.
مواد و روشها: مطالعهی همگروهی تاریخی حاضر بر روی 420 مادر مراجعهکننده به بیمارستانهای شیراز در اواخر 1384 و اوایل 1385 انجام شد که از این تعداد 70 نفر با دیابت حاملگی مواجهه داشتند و 350 نقر در گروه بدون مواجهه بودند. پس از جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامهها، دادهها با نرمافزار spss v.13 و آزمونهای t-test و دقیق فیشر مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایج: احتمال عود دوبارهی دیابت حاملگی 4/72% به دست آمد. دو گروه تحت مطالعه از لحاظ مردهزایی (87/8 = RR )، ماکروزمی (38/7 = RR )، زجر تنفسی (16/5 = RR )، هیپوگلیسمی (38/13 = RR )، یرقان نوزادی (28/3 = RR ) و ناهنجاری مادرزادی (28/7 = RR ) با یکدیگر اختلاف معنیداری نشان دادند (05/0> p ) اما عوارض تاخیر رشد داخل رحمی، دیستوشی شانه، زایمان بریچ و نیاز به انسولین در بین دو گروه تفاوت معنیداری را نشان نداد (05/0< p ).
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که مردهزایی، ماکروزمی، زجر تنفسی، هیپوگلیسمی و یرقان نوزادی در زنان مبتلا به دیابت در دوران بارداری بیشتر از سایر زنان میباشد. بنابراین اقدامات پیشگیرانه از بیماری دیابت جدا از عوارض شدید عصبی، کلیوی، آناتومیک و... در همهی مردم به ویژه در زنان باردار به دلیل عوارض و پیامدهای نامطلوب آن بر روند زایمان و نوزاد ضروری است.
Mohammad-Beigi A, Tabatabaee S H R, Yazdani M, Mohammad-salehi N. Gestational diabetes related unpleasant outcomes of pregnancy. Feyz Med Sci J 2007; 11 (1) :33-38 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-59-fa.html
محمدبیگی ابوالفضل، طباطبایی سید حمید رضا، یزدانی مریم، محمد صالحی نرگس. بررسی ارتباط دیابت در دوران بارداری با عواقب نامطلوب حاملگی. مجله علوم پزشکی فيض. 1386; 11 (1) :33-38