سابقه و هدف: با توجه به عوارض به کارگیری روشهای دارویی جهت القای دردهای زایمانی، یافتن یک روش آسان، کم هزینه، مطمئن و بدون عارضه برای القای دردهای زایمانی بعد از هفته 40 حاملگی از اهمیت ویژهای برخوردار است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی تاثیر استفاده از روغن کرچک بر القای دردهای زایمانی بعد از هفته 40 حاملگی در بیمارستان شبیهخوانی کاشان از سال 1383 تا 1385 انجام شد.
مواد و روشها: این تحقیق به روش کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 200 خانم باردار انجام شد. نمونهها به دو گروه 100 نفری مورد و کنترل تقسیم شدند. به گروه مورد 60 میلیلیتر روغن کرچک خوراکی داده شد و گروه شاهد هیچ دارویی دریافت نکرد. سپس میزان شروع دردهای زایمانی، زمان زایمان، نوع زایمان و آپگار نوزاد با استفاده از آزمونهای آماری χ2، CI، OR و t در هر دو گروه مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد که در 70 درصد افراد گروه مورد و 12 درصد افراد گروه کنترل در عرض 24 ساعت پس از ورود به مطالعه انقباضات منظم رحمی شروع شد (84/35-17/8=CI و 11/17=OR و 001/0>p) و از این تعداد 28 درصد افراد گروه مورد و یک درصد افراد گروه کنترل زایمان کردند (4/226-86/3=CI و 5/29=OR و 001/0>p). همچنین یافتههای این مطالعه هیچ اختلاف آماری معنیداری بین دو گروه از نظر نوع زایمان و نمرهی آپگار نوزادان مشاهده نشد.
نتیجهگیری: روغن کرچک خوراکی در شروع درد زایمان در خانمهای باردار بعد از هفته 40 حاملگی، بدون افزایش در میزان عوارضی همچون سزارین و پایین آمدن نمره آپگار نوزادان موثر است. تحقیقات تجربی بیشتر توصیه میشود.