[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 7، شماره 4 - ( فصلنامه 1382 ) ::
جلد 7 شماره 4 صفحات 33-41 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه روش تیتراسیون Hanus با FT. NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی‌ها
حجت صادقی علی آبادی ، فرحناز غفاری
چکیده:   (7718 مشاهده)

سابقه و هدف: ‌ اندازه‌گیری اندیس ید ( IV ) در کنار عواملی چون اندیس اسیدی، اندیس پراکسید، اندیس صابونی، درصد اسیدهای چرب تارنس، اندیس رفراکسیون و سایر موارد در کنترل روغن‌ها و چربی‌های خوراکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. IV به عنوان معیاری برای درجه غیراشباعی اسیدهای چرب برای انواع این اسیدها متفاوت است و بنابراین در بسیاری از موارد با اندازه‌گیری سریع این اندیس می‌توان تا حدودی به نوع روغن پی‌برد. Iodine Value ( IV ) غالباً به روش تیتراسیون wijs یا هانوس تعیین مقدار می‌گردد ولی اخیراً استفاده از Fourier Transform Near Infra Red ( FT-NIR ) برای تعیین آن در دنیا مطرح گردیده است. بسیاری از منابع موجود وابسته بودن مقدار IV به روش مورد استفاده را تأکید کرده‌اند، لذا به منظور مقایسه میزان IV به دو روش تیتراسیون هانوس و FT-NIR این تحقیق انجام گرفت.

مواد و روش‌ها:‌ 20 نمونه روغن مورد بررسی در این پروژه همگی از کارخانجات داخلی کشور تهیه و مورد آزمایش قرار گـرفتند. از 7 نمونه جامد مقدار 500 میلی‌گرم از هر یک و از روغن‌های مایع هر کدام 250 مـیلی‌گـرم دقیقاً تـوزین شد و در 10 میلی‌لیتر کلروفرم حل شد. پس از افزودن 25 میلی‌لیتر از محلول یدی هانوس به مدت 30 دقیقه در تاریکی قرار گرفتند. آنگاه 10 میلی‌لیتر محلول یدور پتاسیم بدان افزوده شد و پس از تکان دادن شدید و افزودن 100 میلی‌لیتر آب مقطر با محلول 1/0 نرمال سدیم تیوسولفات تیتر گردید. در این مرحله 2 قطره معرف نشاسته بدان افزوده شد و تیتراسیون تا از بین رفتن کامل رنگ آبی و رسیدن به نقطه پایانی ادامه یافت. سپس IV از معادله هانوس در سه تکرار برای هر نمونه روغن و چربی محاسبه گردید. با استفاده از FT-NIR نمونه‌های مایع مستقیماً و نمونه‌های جامد پس از ذوب کردن در ویال‌های مربوطه ریخته شد و IV با نرم‌افزار کامپیوتری در 4 تکرار برای هر نمونه روغن و چربی تعیین گردید.

یافته‌ها:‌ مقادیر به دست آمده از اندیس‌های یدی نشان می‌دهد که اختلاف دو روش بین 5/0 تا 5/4 درصد متغیر است و اختلاف آنها به لحاظ آماری معنی‌دار نیست. 65 درصد داده‌ها کمتر از 3 درصد و 35 درصد آنها بین 3 تا 5/4 درصد اختلاف داشتتد 90 درصد نمونه‌ها با روش FT-NIR اندیس یدی بالاتری نسبت به روش هانوس نشان داده‌اند. زمان لازم برای تعیین IV در روش هانوس 45 تا 60 و توسط FT-NIR حدود 2 تا 3 دقیقه بود.

نتیجه‌گیری:‌ تعیین IV به روش FT-NIR به دلیل اینکه وقت و هزینه کمتری می‌گیرد و نیازی به لوازم، مواد شیمیایی و شرایط خاص آزمایشگاهی ندارد و سلامت آزمایشگر را تهدید نمی‌کند به روش تیتراسیون هانوس ارجحیت دارد و توصیه می‌شود در هر آزمایشگاهی که امکان استفاده از FT-NIR وجود داشته باشد و در تعیین IV جایگزین روش هانوس گردد.

واژه‌های کلیدی: اندیس ید، روش هانوس، FT-NIR، روغن‌ها و چربی‌های خوراکی
متن کامل [PDF 211 kb]   (4460 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۷/۸/۱۳
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sadeghi Aliabadi H, Ghafari F. Comparison of determination of Iodine value in edible oils by Hanus titration and FTNIR. Feyz. 2004; 7 (4) :33-41
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-219-fa.html
صادقی علی آبادی حجت، غفاری فرحناز. مقایسه روش تیتراسیون Hanus با FT. NIR در تعیین میزان اندیس ید روغن و چربی‌ها. دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض. 1382; 7 (4) :33-41

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-219-fa.html

دوره 7، شماره 4 - ( فصلنامه 1382 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیض ::: دانشگاه علوم پزشکی کاشان KAUMS Journal ( FEYZ )
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 784 queries by yektaweb 3461